top of page

Kondition och styrka

 

Cirkelträning med ledare
​Cirkelträning, pass med olika stationer där vi använder maskiner och egna kroppen som redskap.
Puls och styrka, träning för hela kroppen och det bästa av allt du tränar i eget tempo och använder vikter efter din egna förmåga.  
Ett populärt pass för alla åldrar just för att man tränar efter egen förmåga och dagsform.


Fitnesscross
Cirkelträning, fartfyllt pass med olika stationer där vi använder vikter, TRX-band, gummiband, kettlebells och egna kroppen som redskap.
Puls och styrka, träning för hela kroppen och det bästa av allt du tränar i eget tempo och använder vikter efter din egna förmåga.  
Ett populärt pass för alla åldrar. Obs Måndagar kl. 18
 kör vi lite tuffare.

Work-out
Kondition och styrka, fartfyllt pass med lätta danssteg varvat med styrka för hela kroppen.  Mycket skratt och glädje, till goa låtar.

Step och styrka 
Kommer sporadiskt på schemat.
Step/Styrka är en energigivande träningsform som utförs på stepbräda med styrkeövningar mellan blocken. I takt till musiken görs koreograferade övningar på och runt brädan.
Ett pass som ger både styrka och kondition, vi använder oss även av hantlar, gummiband samt viktplatta.


Ladies Work
Pass med puls, enkla steg som varvas med styrka där vi använder gummiband och eller hantlar för arm och benstyrka. Avslutas med mage, avslappning och stretch 

Tabata
Tabata är en form av högintensiv intervallträning, där du på kort tid kan uppnå väldigt stora träningsresultat. Träningsformen är smart upplagd då du blandar högintensiva övningar med kort vila under en förutbestämd tid
Tabata-träning ör populärt när man vill ha snabba resultat. Och det får man i regel – så länge man orkar ta i ordentligt.

Bodywork
Här tränar vi i par i intervaller på 40 sekunder, med 10 sekunders vila. parövningarna koncentrerar sig mest på kondition, mage, bål, ben. och armar. vi byter alltid  par under passets gång. Intensivt och roligt pass

Fördelar med pulspass?
Högintensiv träning bryter ner glykogen förråden i musklerna snabbt vilket musklerna kompenserar genom att ta energi i form av glukos från blodet. Musklerna aktiveras mer vid högintensiv träning. 
Ur fettförbränningssynpunkt är högintensiv träning en perfekt träningsform. Många lever fortfarande kvar med uppfattningen om att lågintensiv träning på ca 65 % av maxkapacitet är den bästa träningen när det kommer till fettförbränning, och väljer därför promenader som sitt främsta verktyg för viktminskning. Det ligger viss sanning i det, eftersom kroppen har en tendens att lättare ta från fettreserverna vid aerob träning (lågintensiv) än anaerob träning (högintensiv).  När vi tränar riktigt hårt däremot, blir vår energiförbrukning högre och dessutom tar det längre tid för kroppen att återhämta sig, och energiförbrukningen hålls därför hög en bra stund även efter passet.

För konditionen är högintensiva intervaller ett av de bästa knepen för att snabbt träna upp en god kondition, och högintensiv intervallträning har visat sig ha liknande effekter som tidigare bara tillskrivits traditionell konditionsträning. HIIT kombinerar två av de främsta faktorerna för förbättrad kondition; hög intensitet där du når din maximala syreupptagningsförmåga (VO2Max), samt korta intervaller där din kropp klarar av att hålla den höga frekvensen och på så vis utvecklas.
Muskelmassan gynnas också av intervallträning i jämförelse med långvarig konditionsträning med lägre intensitet. När vi tränar på detta sätt används nämligen våra typ II-muskelfiber, till skillnad från långvarig konditionsträning där typ I-muskelfibrerna används. Typ I-fibrerna är de som hjälper muskeln till uthållighet, medan typ II-fibrerna klarar av att utveckla mer kraft samtidigt som de är större till ytan. Den som tränar mycket styrka och vill bygga upp muskelmassan, utvecklar med andra ord typ II-fibrer. Att träna HIIT kan med andra ord betyda att vi på ett enklare sätt kan bevara muskelmassan under träning i jämförelse med annan konditionsträning.

Zon 1 50-60% (mycket lätt)
Träning i denna zon ökar blodcirkulationen i kroppen och fungerar som uppvärmning och nedtrappning. Intensiteten motsvarar en rask promenad.
Zon 2 60-70% (lätt)
Vid denna intensitetsnivå är syftet att vänja kroppen vid långvarig belastning och en lämplig intensitetszon för distansträning för ökad kondition och uthållighet.
Zon 3 70-80% (medel)
I den tredje zonen förbättras musklernas syreupptag, det här är en bra zon för dig som effektivt vill förbättra din kondition.
Zon 4 80-90% (hård)
Hård träning som sällan kan upprätthållas under längre tid. Målet är att flytta gränsen för din maximala prestationsförmåga och helt enkelt göra din kropp starkare och mer uthållig.


 

bottom of page